Het bos in de klas

Standard

Half september gingen we op uitstap, samen met een klasje oudste kleuters, Molenbos, naar het park bij het Kasteel van Gaasbeek. Heel mooi, heel prettig, verrassend en ja, we brachten ook wel een en ander mee terug naar school. Juf maakte daarop in het midden van de klas wat plaats vrij, zette een paar tafels met bakken voor ons herfst- en notenmateriaal, en het ‘bos’ ontstond.

img_20160926_104456

 

Er waren vooral heelwat sorteerdozen en bakjes, mandjes, borden, schotels,… en het materiaal werd volop ontdekt. Er werd mee gekookt, maar evengoed met een vergrootglas onderzocht (we vonden zelfs plots een kastanje waar een wormpje uitkroop!), en ook de knuffels werden op zachte blaadjes slapen gelegd.

Ondertussen maakten we speeldeeg: Yanis en Kamaleddine gingen winkelen met juf Amina en we kneedden tot het goed was, lekker zacht, met een geurtje van kaneel erbij.

En we werkten verder: het speeldeeg werd versierd met herfstmateriaal, maar diende ook als ‘afdrukondergrond’, want kijk, er kwamen gaatjes in als je er met een stok in prikte of met een kastanjebolster of eroverheen schraapte met beukenootjes, eikels,…

 

Het midden van de klas was ondertussen danig ‘uitgebost’… er kwam elke dag wel iets bij, en Juf hing een grote luifel met herfstbladeren boven onze tafels. We waanden ons helemaal in het bos nu. Ook onze boom aan de muur werd steeds meer oranje, geel en rood gekleurd.

 

De houten schijven bleken erg in trek. Er werd vanalles mee gedaan. Bospaadjes werden aangelegd, riviertjes erdoorheen, ze werden gestapeld tot torens en gevuld met dieren, kleiworstjes, er werd overheen gestapt en gesprongen,…

Er kwamen zelfs buizen en goten aan te pas om al het materiaal, inclusief de houten schijven, te laten rollen. Onderzoek dus: want niet alles rolt even snel of even goed of even rechtdoor,…

En toen haalde Juf de klei boven.

En de boomstronk…

Alle bosdiertjes moesten eraan geloven: ze werden in de boom gestopt, verstopt, met kastanjes bestookt, geopereerd, van plaats veranderd, te slapen gelegd, maar de boom was wat wankel dus prepareerden we een grote bak met de rest van de klei, duwden die dikke brok helemaal plat (kijk, we zagen onze vingers erin, zo hard duwden we samen, met open handen en met dichtgeknepen vuisten)! De boom erin en nu kon het spelen nog beter. De boom stond zo vast als een boom maar kan staan.

Ondertussen werden er samen met Molenbos nog heelwat gerechten klaargemaakt, voorgeproefd, gewinkeld om ingrediënten voor notenwafels, havernotenrepen, cruesli, amandelmelk en cocosmelk, hazelnootpasta,… en hadden we een echt fijnproeversbuffet voor de mama’s en papa’s. Maar dat is nog een ander verhaal.

 

About krisvandenbroeck

Ik ben Juf, afgestudeerd in 1982, en doorheen alle voorbije 36 jaar rondgezworven, op zoek naar altijd beter, mooier, nieuwer, ... Met veel ups en downs, maar ontzettend veel mooie jaren al achter de rug. Juf van Het Toverklasje maar nu klaar voor een nieuwe uitdaging: samen met mijn parallelcollega gaan we co-teachen. Toverklasje wordt Wonderwoud, en hopelijk kunnen we die prachtige naam ten volle leven. En delen, hier op de site, met verhalen over onze kleine Wondertjes.

One response »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s