Vogeltjes

Standard

Het begon met een boek, over ‘Vrolijke Vogels’ en collega’s die al samen hadden afgesproken om een thema ‘vogels’ uit te werken in de klas, en we zouden wel zien… De volgende dag had Ellis een echt vogelnest mee, en niet veel later zaten er geknutselde vogeltjes in.

We kregen mooie pluimen van weer iemand anders, echte, maar ook prenten, en daar maakten we vogeltjes mee, de eerste soort uit een lange reeks experimenten en knutsels.

Juf ging op zoek naar leuke prenten en figuren en kwam Escher tegen, een geweldige kunstenaar, wiens patronen en tekeningen al meteen uitnodigden tot een mooi ‘samenwerk’ op de klasdeur. Zo dus:

IMG_20170511_145843

En plots ging het in een stroomversnelling… Juf kon de kopies niet bijhouden, zoveel werd er gekleurd. We kleurden met aquarelkrijt, wat zo een mooi effect geeft als je er nadien met water overheen gaat. Prachtige kleuren! Van piepklein tot de grootsten van de klas, iedereen maakte wel een eigen kunstwerkje, ieder op zijn manier. De een knipte alles nadien uit, de ander plakte het ijverig met stukjes tape op de muur, er werden collages gemaakt,… allemaal met dezelfde prenten.

Er kwamen verzoeken. ‘We willen ook zwanen, juf’. En we keken naar ballet, het Zwanenmeer op de computer, Juf zocht zwanenprenten, we zochten foto’s van zwanen op op de laptop, keken hoe ze zwommen en nesten maakten, prachtig met hun vleugels bewogen,…

Intussen bracht Juf ook steentjes mee, voor onze experimenteerbakken. Met wat potjes en bekers en pluimpjes hadden we al snel een mooie versiering op de kast.

En ja, we vlogen ook de turnzaal rond, Juf kan het zich niet laten, een beetje yoga nu en dan is gezond voor lichaam en geest 🙂 Een massage met trippelende vogeltjes op je rug, je schouders, iemand die je armen open en dicht doet als vleugels,… heerlijk toch!

En toen kwam ook de klei, en een blad vol vogeltjes om te kleuren en de muziekinstrumenten en ‘het Grote Bosorkest’. Nieuwe inspiratie!

We goten alle steentjes over in de grote waterbakken, en maakten een beek, een sloot, een rivier, een oceaan. Niet iedereen denkt aan ‘vogels’ immers, er moet voor elk wat wils zijn, niet? Dus ja, ook haaien en zo in de bak! Terwijl er stevig verder geknutseld werd en er steeds meer vogeltjesmobiles aan de takken boven onze hoofden kwamen te hangen.

Maar de klei dus…

 

En nu zijn we zover dat er liedjes worden geschreven in de klas. Op partituur, hele verhalen worden omgezet in ‘schrift’, op lange bladen aan elkaar. Onwaarschijnlijk. Ja, we luisterden ook naar de geluiden van alle vogels uit het Grote Bosorkest, want elke vogel zingt zijn eigen liedje. Daar kunnen we nog wel even mee door. Instrumenten, geluiden, partituren, … Juf denkt dat we het schooljaar dit jaar letterlijk uit gaan vliegen, de vakantie in. Wordt vervolgd dus…

About krisvandenbroeck

Ik ben Juf, afgestudeerd in 1982, en doorheen alle voorbije 36 jaar rondgezworven, op zoek naar altijd beter, mooier, nieuwer, ... Met veel ups en downs, maar ontzettend veel mooie jaren al achter de rug. Juf van Het Toverklasje maar nu klaar voor een nieuwe uitdaging: samen met mijn parallelcollega gaan we co-teachen. Toverklasje wordt Wonderwoud, en hopelijk kunnen we die prachtige naam ten volle leven. En delen, hier op de site, met verhalen over onze kleine Wondertjes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s