Overal geluid!

Standard

Ze beginnen het te snappen, mijn ToverKetjes: ‘geluid’ is geen ‘lawaai’, maar eerder ‘muziek’, het kan luid en stil, bijna onhoorbaar gefluister of keihard voor even. Je kan er van genieten of er last van hebben. Het is moeilijk om te kijken naar een filmpje terwijl er naast of achter je een orkest staat te shaken. Op sleutels tikken is fijn en op klankschalen nog meer want oh zo magisch. Als je je oren dicht doet, hoor je geluid in je hoofd en als je je ogen sluit, dan hoor je beter.

En wat maakt er eigenlijk allemaal geluid?

Bijten in een koekje, klinkt anders dan erop kauwen. Een koekje breken klinkt ook niet slecht. Je koekendoosje dicht of open doen klinkt telkens anders. Het op je stoel leggen of op de grond, ermee tikken op je hand, het open en dicht klappen, met je doosje tegen je hoofd tikken, of met z’n tweeën tegen elkaar,… oneindig veel geluiden in zo’n koekendoosje! En dan zijn we nog maar één doosje ver…

Er werd met alles en nog wat geëxperimenteerd. Vooral in de kring galmden de geluiden heen en weer. En overal zag Juf de euro’s vallen van ‘oooooooh! daarover gaat het hier nu! daarover ‘leren’ we, daarom maakt iedereen zo’n geluid! ik ga ook wel iets vinden, hoor maar!’ Zaaaaalig! Van de kleinste peuter tot de oudste kleuter, iedereen is nu mee met het idee.

Een uitdaging op zijn tijd is ook altijd leuk. Maakt een volle beker water meer geluid dan een beker met een beetje water erin, als je erin blaast? Een leuk experiment, vooral omdat Juf ook zag dat die eerstekleuterklassers wel degelijk allemaal in een rietje kunnen blazen, maar dat de onthaalklassertjes die truuk nog niet goed doorhebben: rietjes zijn om te zuigen en te drinken, niet omgekeerd, in hun hoofdje, blijkbaar. Waarop de één na de andere zich een beetje verslikte en schrok dat dat water niet ‘broebelde’ maar in hun mond terechtkwam 🙂

Ook thuis is ‘wat maakt er geluid?’ ook helemaal gestart. Juf hoort echo’s dat grote broers luidkeels ‘stoooooop!’ roepen als kleine zus alweer een nieuw geluid heeft ontdekt en dat hartsgrondig uitprobeert 😉 En dat er op een zaterdagochtend al van bij het ontbijt wel tien verschillende geluiden werden ontdekt van pindakaaspotten, boterhammen met kaas, kauwende tanden, dopjes van de melkfles,… Zalig toch?

En ja, ook grafische partituren hebben we gevonden op onze weg. Hoe heerlijk is het om te kunnen ‘lezen’ wat je uitgeknipt en opgekleefd hebt en ontdekt dat iedereen zijn eigen liedje maken kan?

En tijdens onze wekelijkse wandeling musiceerden we erop los, zodat heel Molenbeek ons hoorde komen.

Het exploreren gaat nog wat door, het is immers veel te plezant! Dus volgende week meer van dat…

About krisvandenbroeck

Ik ben Juf, afgestudeerd in 1982, en doorheen alle voorbije 36 jaar rondgezworven, op zoek naar altijd beter, mooier, nieuwer, ... Met veel ups en downs, maar ontzettend veel mooie jaren al achter de rug. Juf van Het Toverklasje maar nu klaar voor een nieuwe uitdaging: samen met mijn parallelcollega gaan we co-teachen. Toverklasje wordt Wonderwoud, en hopelijk kunnen we die prachtige naam ten volle leven. En delen, hier op de site, met verhalen over onze kleine Wondertjes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s