Natuur in de klas

Standard

IMG_20180920_111707

Juf heeft in haar Tovertuin thuis een hele kruidenberg staan. Vol oregano, rozemarijn, tijm, currykruid, munt en citroenkruid, salie,tijm en basilicum, komkommerkruid, citroentijm, bonekruid, laurier en lavendel,… Veel voor de bijtjes en vlinders in de zomer, veel om zelf vers te gebruiken bij het koken, veel om in de herfst te drogen zodat er altijd eigen kruiden in huis zijn, en dan is er nog veel overschot om mee te brengen naar de klas. Een grote zak vol groen, heerlijk geurend.

Een paar grote bakken met schaartjes erbij. Er werd geknipt en geroken en geroken en geknipt. Gezichtjes vol verbazing als ze merkten dat dat ècht wel lukt, plantjes knippen. En ondertussen begon de hele klas te geuren, tot buiten op de gang… heerlijk!

Die oude boomstronk staat ook nog altijd in de klas en we zetten hem in een schotel, in heel veel klei. Iedereen (of toch bijna) kwam meehelpen, met stukjes klei, zodat de stronk rechtop bleef staan. En dan was het even uitzoeken, hoe we met klei takjes en blaadjes aan de stronk vast konden maken. De kleuters probeerden het zelf allemaal uit, en de Juffen zagen de boom steeds groener worden.

 

Een zonnebloem, een blad van rabarber,… alles kreeg een plekje. Maar nog niet uitgespeeld met de klei natuurlijk. Dus maakten we een paar grote schotels klaar, waarin verder gewerkt kon worden.

 

 

De boomstronk krijgt een plekje in de kring. Hij wordt onze seizoensboom. Beetje herfstig nu. Nog wat kabouters en elfjes erbij, een eekhoorntje heeft al een plekje gevonden. De schotels werden vrijdagavond ingepakt in vochtige doeken, zodat we morgen weer aan de slag kunnen gaan. Deze keer gaan we op zoek in de schooltuin, naar blaadjes en zaadjes. En die grote rabarber die er staat… die willen we wel eens proeven!

About krisvandenbroeck

Ik ben Juf, afgestudeerd in 1982, en doorheen alle voorbije 36 jaar rondgezworven, op zoek naar altijd beter, mooier, nieuwer, ... Met veel ups en downs, maar ontzettend veel mooie jaren al achter de rug. Juf van Het Toverklasje maar nu klaar voor een nieuwe uitdaging: samen met mijn parallelcollega gaan we co-teachen. Toverklasje wordt Wonderwoud, en hopelijk kunnen we die prachtige naam ten volle leven. En delen, hier op de site, met verhalen over onze kleine Wondertjes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s