‘Help, ik stik’

Standard

Vorig schooljaar kwam er aan onze school, net als aan andere scholen en gebouwen, een luchtkwaliteitsmeter te hangen. Een maand later werd die verwijderd en nog een tijdje later kwam het grote Luchtkwaliteitsrapport… met heel slechte resultaten! De luchtkwaliteit in en rondom de school bleek abominabel te zijn. Nochtans is de straat tijdens de schooluren afgesloten voor het verkeer, maar toch… we ‘wonen’ in een zeer drukke stadsbuurt en dat laat zich voelen. Fijn stof alom, onze kinderen krijgen dag en nacht zeer slechte lucht binnen.

Dus gingen ouders zich organiseren en werd er elke vrijdagochtend – in heelwat scholen, ook buiten Brussel – gedemonstreerd. Steeds meer ouders en kinderen namen deel, en er werd geen vrijdag overgeslagen. Af en toe kwamen er kinderen op onze wekelijkse samenkomst op vrijdagochtend, De Mèt, uitleggen waarom ze mee met mama en papa aan de schoolpoort stonden. En ze hielden mee auto’s tegen die toch de straat inglipten, deelden stickers uit, maakten krijttekeningen op de rijweg,… Ze wisten maar al te goed waarom er zoveel actie werd gedaan.

Na twee maanden zomervakantie werden de protestacties opnieuw opgestart aan de schoolpoort. En er werd een grote demonstratie gepland op vrijdag 21 september. Een 9-tal scholen engageerden zich om mee te betogen op het Gemeenteplein in Sint-Jans-Molenbeek.

Die ochtend werden er in onze klas pancartes geschilderd. Ouders zetten samen met hun kinderen slogans op grote kartonnen borden. 42189843_166314690941096_50953688113479680_o

Die dag kwamen we met enkele honderden kinderen uit scholen in Molenbeek samen om eerst te picknicken en nadien ons protestlied ‘Oh Schone Lucht’ te zingen.

Die kleine ukkepukken van Wonderwoud waren superfier dat ze mee mochten demonstreren. Want ze willen ook propere schone lucht in kunnen ademen en niet ziek worden.

Oh Schone Lucht

dat willen wij

want wij vergassen in de klassen

maak onze straat nu autovrij!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s